Na štedrovečernom stole by nemal chýbať: Štedrák spája všetky najlepšie ingrediencie a chute Vianoc
Okrem tradičného vysmážaného kapra, vianočných oblátkov či iných pochutín by na sviatočne prestretom stole nemal chýbať ani typický vianočný koláč, tzv. štedrák. Keďže v sebe spája všetky len tie najlepšie ingrediencie, pochutí si skutočne každý. Hoci je príprava náročnejšia, výsledok ocenia aj vaši najbližší.
Na sviatočne prestretom stole by nemal chýbať ani typický vianočný koláč, tzv. štedrák
Cesto
• 500g hrubej múky
• 3 dcl mlieka
• 20g droždia
• 120g masla
• 100g trstinového cukru alebo kvalitného medu
• 3 žĺtky
• 1 žĺtok na potretie cesta
• rozpustené maslo na potretie
Lekvárová plnka
• 200g najlepšie domáceho slivkového lekváru
• postrúhaná citrónová kôra
Všetky ingrediencie spojíme a vymiešame.
Neprehliadnite: Kto by nemiloval vanilkové rožky: Tieto dve ingrediencie sa postarajú o vianočnú chuť, vyskúšate?
Orechová plnka
• 180g mletých orechov
• 30 g strúhanky
• 80g trstinového alebo práškového cukru
• ½ dcl mlieka
• 1 vanilkový struk
• postrúhaná citrónová kôra
Všetky ingrediencie spojíme a prevaríme.
Maková plnka
• 200g mletého maku
• 10g masla
• 120g trstinového alebo práškového cukru
• 1 a ½ dcl mlieka
• 1 vanilkový struk
• postrúhaná citrónová kôra
Všetky ingrediencie spojíme a prevaríme.
Neprehliadnite: Vianočné pečenie: Dokonalé jablkovo škoricové kvietky
Tvarohová plnka
• 300g plnotučného hrudkového tvarohu
• 80g masla
• 80g trstinového alebo práškového cukru
• 20 hrozienok (kto nemá rád, môže použiť sušené ovocie alebo aj nič)
• 2 žĺtky
• 1 vanilkový struk
• postrúhaná citrónová kôra
Všetky ingrediencie spojíme a vymiešame, nakoniec pridáme tuhý vyšľahaný sneh z dvoch bielkov.
Neprehliadnite: Spríjemnite si tretiu adventnú nedeľu niečím sladkým: Vianočné makrónky vám vyčaria úsmev na tvári
Postup prípravy
1. Pripravíme si kvások. Potom do neho pridáme hrubú múku, maslo, cukor alebo med, 3 žĺtky.
2. Vypracujeme hladké a tuhšie cesto, ktoré necháme vykysnúť na teplom mieste cca 45 minút.
3. Medzitým si pripravíme všetky plnky z ingrediencií ako je uvedené vyššie.
4. Keď je cesto vykysnuté, rozdelíme ho na 5 rovnakých bochníkov.
5. Zo 4 bochníkov vyvaľkáme cesto na stredne veľký plech, ktorý predtým dobre vymastíme a pomúčime.
6. Striedavo na cestá ukladáme plnky v poradí, ako sme uviedli vyššie.
7. Z posledného piateho bochníka vytvarujeme dlhé valčeky, z ktorých urobíme mriežku na vrch koláča.
8. Následne potrieme mriežku 1 rozšľahaným žĺtkom.
9. Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 45 - 50 minút.
Tip: Aby bol štedrovečerný koláč ešte chutnejší, po vybratí z rúry môžeme natrieť mriežky na ňom rozpusteným maslom.
Dobrú chuť!