Na štedrovečernom stole by nemal chýbať: Štedrák spája všetky najlepšie ingrediencie a chute Vianoc
Okrem tradičného vysmážaného kapra, vianočných oblátkov či iných pochutín by na sviatočne prestretom stole nemal chýbať ani typický vianočný koláč, tzv. štedrák. Keďže v sebe spája všetky len tie najlepšie ingrediencie, pochutí si skutočne každý. Hoci je príprava náročnejšia, výsledok ocenia aj vaši najbližší.
Cesto
• 500g hrubej múky
• 3 dcl mlieka
• 20g droždia
• 120g masla
• 100g trstinového cukru alebo kvalitného medu
• 3 žĺtky
• 1 žĺtok na potretie cesta
• rozpustené maslo na potretie
Lekvárová plnka
• 200g najlepšie domáceho slivkového lekváru
• postrúhaná citrónová kôra
Všetky ingrediencie spojíme a vymiešame.
Neprehliadnite: Kto by nemiloval vanilkové rožky: Tieto dve ingrediencie sa postarajú o vianočnú chuť, vyskúšate?
Orechová plnka
• 180g mletých orechov
• 30 g strúhanky
• 80g trstinového alebo práškového cukru
• ½ dcl mlieka
• 1 vanilkový struk
• postrúhaná citrónová kôra
Všetky ingrediencie spojíme a prevaríme.
Maková plnka
• 200g mletého maku
• 10g masla
• 120g trstinového alebo práškového cukru
• 1 a ½ dcl mlieka
• 1 vanilkový struk
• postrúhaná citrónová kôra
Všetky ingrediencie spojíme a prevaríme.
Neprehliadnite: Vianočné pečenie: Dokonalé jablkovo škoricové kvietky
Tvarohová plnka
• 300g plnotučného hrudkového tvarohu
• 80g masla
• 80g trstinového alebo práškového cukru
• 20 hrozienok (kto nemá rád, môže použiť sušené ovocie alebo aj nič)
• 2 žĺtky
• 1 vanilkový struk
• postrúhaná citrónová kôra
Všetky ingrediencie spojíme a vymiešame, nakoniec pridáme tuhý vyšľahaný sneh z dvoch bielkov.
Neprehliadnite: Spríjemnite si tretiu adventnú nedeľu niečím sladkým: Vianočné makrónky vám vyčaria úsmev na tvári
Postup prípravy
1. Pripravíme si kvások. Potom do neho pridáme hrubú múku, maslo, cukor alebo med, 3 žĺtky.
2. Vypracujeme hladké a tuhšie cesto, ktoré necháme vykysnúť na teplom mieste cca 45 minút.
3. Medzitým si pripravíme všetky plnky z ingrediencií ako je uvedené vyššie.
4. Keď je cesto vykysnuté, rozdelíme ho na 5 rovnakých bochníkov.
5. Zo 4 bochníkov vyvaľkáme cesto na stredne veľký plech, ktorý predtým dobre vymastíme a pomúčime.
6. Striedavo na cestá ukladáme plnky v poradí, ako sme uviedli vyššie.
7. Z posledného piateho bochníka vytvarujeme dlhé valčeky, z ktorých urobíme mriežku na vrch koláča.
8. Následne potrieme mriežku 1 rozšľahaným žĺtkom.
9. Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 45 - 50 minút.
Tip: Aby bol štedrovečerný koláč ešte chutnejší, po vybratí z rúry môžeme natrieť mriežky na ňom rozpusteným maslom.
Dobrú chuť!