Presunúť na hlavný obsah

Na štedrovečernom stole by nemal chýbať: Štedrák spája všetky najlepšie ingrediencie a chute Vianoc

Recepty

Okrem tradičného vysmážaného kapra, vianočných oblátkov či iných pochutín by na sviatočne prestretom stole nemal chýbať ani typický vianočný koláč, tzv. štedrák. Keďže v sebe spája všetky len tie najlepšie ingrediencie, pochutí si skutočne každý. Hoci je príprava náročnejšia, výsledok ocenia aj vaši najbližší.

Cesto

 
500g hrubej múky
3 dcl mlieka
20g droždia
120g masla
100g trstinového cukru alebo kvalitného medu
3 žĺtky
1 žĺtok na potretie cesta
rozpustené maslo na potretie 
 

Lekvárová plnka 

 
200g najlepšie domáceho slivkového lekváru
postrúhaná citrónová kôra
Všetky ingrediencie spojíme a vymiešame. 
 
 

Orechová plnka 

 
180g mletých orechov
30 g strúhanky
80g trstinového alebo práškového cukru
½ dcl mlieka
1 vanilkový struk
postrúhaná citrónová kôra
 
Všetky ingrediencie spojíme a prevaríme. 
 

Maková plnka 

 
200g mletého maku
10g masla
120g trstinového alebo práškového cukru
1 a ½ dcl mlieka
postrúhaná citrónová kôra
 
Všetky ingrediencie spojíme a prevaríme. 
 
 

Tvarohová plnka

 
300g plnotučného hrudkového tvarohu
80g masla
80g trstinového alebo práškového cukru
20 hrozienok (kto nemá rád, môže použiť sušené ovocie alebo aj nič)
2 žĺtky
1 vanilkový struk
postrúhaná citrónová kôra
 
Všetky ingrediencie spojíme a vymiešame, nakoniec pridáme tuhý vyšľahaný sneh z dvoch bielkov. 
 
 

Postup prípravy

 
1. Pripravíme si kvások. Potom do neho pridáme hrubú múku, maslo, cukor alebo med, 3 žĺtky. 
2. Vypracujeme hladké a tuhšie cesto, ktoré necháme vykysnúť na teplom mieste cca 45 minút. 
3. Medzitým si pripravíme všetky plnky z ingrediencií ako je uvedené vyššie. 
4. Keď je cesto vykysnuté, rozdelíme ho na 5 rovnakých bochníkov. 
5. Zo 4 bochníkov vyvaľkáme cesto na stredne veľký plech, ktorý predtým dobre vymastíme a pomúčime. 
6. Striedavo na cestá ukladáme plnky v poradí, ako sme uviedli vyššie. 
7. Z posledného piateho bochníka vytvarujeme dlhé valčeky, z ktorých urobíme mriežku na vrch koláča. 
8. Následne potrieme mriežku 1 rozšľahaným žĺtkom. 
9. Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 45 - 50 minút. 
 
Tip: Aby bol štedrovečerný koláč ešte chutnejší, po vybratí z rúry môžeme natrieť mriežky na ňom rozpusteným maslom. 
 
Dobrú chuť!

- Najčítanejšie -

Diskusia k článku

comments powered by Disqus