Presunúť na hlavný obsah

Porovnanie ovseného a mandľového mlieka: Ktoré je zdraviu viac prospešné, odpovedia odborníci na výživu

Zdravie a relax

Mandľové mlieko bolo roky považované za tú najlepšiu rastlinnú alternatívu kravského mlieka. No zdá sa, že k veci má čo povedať aj ovsené mlieko. Ktoré preferujete vy a čo myslíte, robíte dobre?

Mandľové mlieko dodnes najlepšia rastlinná alternatíva kravského mlieka, avšak...

V súčasnosti existuje nespočetné množstvo náhrad kravského mlieka, ktoré mnoho ľudí pre intoleranciu nedokáže spracovať. Jeho rastlinné alternatívy sa tešia veľkej popularite, aj keď ľudia žiadnu intoleranciu nemajú. Spomedzi týchto rastlinných alternatív najviac ľudia preferovali práve mandľové mlieko. Avšak, dnes sa do popredia dostáva a čoraz viac sa hovorí o ovsenom mlieku.Tak ako sa veci v skutočnosti majú?

Mohlo by vás zaujímať: Porovnali sme biele jogurty a našli tie, z ktorých nebudete priberať: Na tieto výživné látky by ste sa mali zamerať

Ani také udržateľné, ani také výživné

Mandľové mlieko nie je úplne udržateľné. Podľa denníka Guardian je na výrobu jedného litra mandľového mlieka potrebných neuveriteľných 371 litrov vody. „Mandľové mlieko nie je dokonca v skutočnosti ani také výživné. Neposkytuje telu žiadne bielkoviny, je často umelo sladené, obsahuje len vápnik,“ objasňuje pre denník dietológ a výživový poradca Tony Castillo. 

Proces spracovania vytiahne z ovsa oveľa viac sacharidov 

Z hľadiska výživy sú ovsené mlieko a mandľové mlieko úplne odlišné. Prečo? „Obe mlieka sa vyrábajú namáčaním mandlí alebo ovsa vo vode a potom zmiešaním a precedením. Aj keď tento proces z mandlí vytiahne trochu chuti a bielej farby, z ovsa vytiahne oveľa viac, najmä sacharidov,“  hovorí pre denník ďalšia odborníčka na výživu Brittany Modell. To je napr. výhodné pre baristov, ktorí dokážu ovsené mlieko napeniť spôsobom, akým mandľové rozhodne nie. Avšak, ak práve chudnete, vedzte, že ovsené mlieko je kvôli sacharidom viac kalorickejšie. 

Čítajte tiež: Zdravšia alternatíva kravského mlieka, ktoré nie je vyrobené poctivo: Na čo si pri ňom dávať pozor?

Prirodzená výhoda mandľového mlieka 

„Obe mlieka sú zvyčajne obohatené o vápnik a vitamín D, ktoré sú dôležité pre zdravé kosti a udržiavanie správnej rovnováhy živín v našom krvnom obehu a bunkách,“ dodáva Castillo. Mandľové mlieko má však výhodu v tom, že má prirodzene vysoký obsah vitamínu E, ktorý prospieva vašej pokožke a imunitnému systému tým, že znižuje poškodenie pokožky ultrafialovým žiarením a pomáha vášmu telu bojovať proti baktériám a vírusom. 

Ovsené mlieko je zase prirodzene husté 

Ďalšou výhodou ovseného mlieka je, že nepotrebuje žiadne škodlivé zahusťovadlá ako karagénan, nakoľko je prirodzene husté, krémové: „Karagénan sa používa na zahustenie mandľového mlieka a na zabránenie separácii, existujú však obavy, že môže spôsobiť zápal a poškodenie čriev,“ dodáva Castillo. Ovsené mlieko je tiež relatívne skladovateľné, vydrží dlhšie. 

Neprehliadnite: Nápoj z tejto superpotraviny ovládol svet: Obsahuje viac vlákniny a je bez alergénov či lepku

Takže... mandľové alebo ovsené?

Záver výživových odborníkov či dietológov znie... Mandľové mlieko a ovsené mlieko sú nakoniec obe dobrou voľbou. Záleží na tom, čo preferujete. Ak hľadáte nízkokalorickú možnosť a nestaráte sa toľko o konzistenciu alebo chuť, mandľové mlieko je pre vás. Na druhej strane, ovsené mlieko obsahuje o niečo viac prospešných živín ako sú bielkoviny a vláknina, ktoré vám pomôžu zasýtiť sa na dlhšie. Je to na vás.

Ktorú alternatívu kravského mlieka preferujete či obľubujete?

spolu hlasovalo 107 ľudí