Presunúť na hlavný obsah

Ideálne víkendové raňajky: Lahodné čokoládové lievance

Recepty

Lievance patria medzi obľúbené, predovšetkým víkendové raňajky. Ak vás prestala baviť klasika, skúste malú zmenu. Pripravte si tieto lahodné čokoládové lievance a neoľutujete.

Na prípravu čokoládových lievancov potrebujete nasledovné ingrediencie: 

400 ml kefíru

300 g hladkej (môže byť aj špaldová) múky
50 g kryštálového alebo práškového cukru
1 vajce 
1 vanilkový struk alebo cukor 
1 PL citrónovej šťavy alebo kôry 
1 alebo 2 PL kakaa
1 ČL sódy bikarbóny alebo 2 ČL kypriaceho prášku do pečiva 
štipka soli, masla alebo kokosového oleja 

Mohlo by vás zaujímať:  Sladké, sýte a hlavne zdravé raňajky, ktoré si zamilujete: Vyskúšajte banánovo-makové lievanc

Na čokoládovú polevu potrebujete: 

250 ml smotany na šľahanie 33 %-tnej 
200 g kvalitnej 70 %-tnej horkej čokolády 

Postup prípravy: 

Mlieko zmiešame s kefírom a zašľaháme citrónovú šťavu. Necháme 5 minút odležať. 

Do druhej misky preosejeme múku, kakao, kypriaci prášok a pridáme aj cukor a soľ. Všetko spolu premiešame. 

Vajce prišľaháme do kefírovej zmesi s roztopených kúskom masla alebo kokosového oleja. 

Do tejto zmesi prisypeme obsah druhej misky a vymiesime hladké cesto. Prikryjeme a necháme cca 15 minút odležať. 

Čítajte tiež: Sladká bodka. Mňam! Lievance s tvarohom

Lievance smažíme na masle alebo kokosovom oleji z obidvoch strán. Alebo len tak na sucho, pokiaľ ste si istí svojou panvicou, že sa vám lievance neprilepia. 

Nakoniec si pripravíme čokoládovú polevu. Smotanu na šľahanie necháme rozhorúčiť, nie prevariť. 

Potom odstavíme z ohňa a pridáme na kúsky polámanú kvalitnú horkú čokoládu. Miešame, kým nevznikne hladký krém. 

Lievance poukladáme na seba a polejeme čokoládovou polevou. 

Neprehliadnite: Lievance s ovocím - do slávnostného menu ako sladká bodka

Malý tip pre vás: Čokoládové lievance môžete podávať aj s ovocím. Ako čučoriedky, ktoré sa k čokoládovej poleve hodia