Presunúť na hlavný obsah

Využite sezónu jahôd naplno: Túto sladkú tvarohovú tortu s makom môžete upiecť svojim blízkym k narodeninám

Recepty

Ak ste milovníci jahôd, tvarohu a maku, potom je toto spojenie v torte pre vás to pravé. Dokonca môžete tvarohovú tortu s jahodami a makom upiecť pre niekoho, kto má v tejto aktuálnej jahodovej sezóne narodeniny a tejto kombinácii nepovie nie.

Na cesto potrebujeme: 

120 g zmäknutého masla

30 g práškového cukru

1 vanilkový struk 

1 škoricový cukor 

štipka soli 

4 ks žĺtky

4 bielka

100 g hnedého trstinového cukru 

100 g mletého maku 

100 g špaldová múka 

Mohlo by vás zaujímať: Letný banana bread, ktorý zvládnete aj s prípravou do menej ako hodiny

Na krém potrebujeme: 

50 ml vody
1 PL citrónovej kôry 
1 ks želatíny Dr. Oetker 
250 ml kyslej smotany
250 ml plnotučného tvarohu 
1 vanilínový cukor 
4 PL práškového cukru 
250 ml smotany na šľahanie
100 g jahôd alebo aj viac

Na ozdobenie potrebujeme: 

200 g jahôd
1 ks  tortového želé Dr. Oetker 

Postup prípravy: 

Maslo s 30 g práškového cukru, vanilkovým strukom, škoricovým cukrom a soľou vyšľaháme do peny. Za stáleho miešania postupne pridávame žĺtky.

Potom si vyšľaháme bielky s hnedým trstinovým cukrom do tuha. Sneh opatrne vmiešame do žĺtkovej peny. 

Čítajte tiež: Torta s talianskym maslovým krémom

Napokon zmiešame mak s múkou, pridáme do cesta a všetko premiešame.

Cesto nalejeme do vymastenej a vysypanej tortovej formy a zarovnáme. Dáme piecť do predhriatej rúry na 180 stupňov cca 40 minút. Po upečení necháme korpus vychladnúť vo forme.

Pripravíme si krém. Vymiešame vodu s citrónovou kôrou a namočíme do nej želatínu. Necháme ju napučať. Po napučaní želatínu rozpustíme vo vodnom kúpeli. 

Kyslú smotanu, tvaroh, vanilínový cukor a práškový cukor dobre premiešame. Pridáme ušľahanú šľahačku, nakrájané jahody a rozpustenú želatínu.

Takto pripravený krém natrieme na vychladnutý korpus, povrch uhladíme a dáme na 3 hodiny do chladničky stuhnúť.

Po vychladnutí rozložíme na krém ďalšie rozpolené jahody, pripravíme tortové želé podľa návodu na prípravu a nalejeme ho na povrch torty.

Neprehliadnite: Torty ako sladké pokušenie: Palacinková torta je príjemná na pohľad a poteší aj chuťové poháriky

Dobrú chuť!