Renáta z Kolachella pečie obdivuhodné výtvory: Ľudia milujú jej torty na svadbu, krstiny či narodeniny
Inšpiratívna osoba, pre ktorú bolo pečenie záľubou, ktorej postupne dala podobu vlastnej výrobne. Kedysi bola rada za dve torty za víkend, dnes chce viac. Hoci je dnes vo fáze, že „má zvládnuté“, nestojí na jednom mieste. V čom sú jej torty vlastne iné, možno lepšie a aké plány má s Kolachellou do budúcna?
Kedysi bola rada, že má dve torty za víkend, dnes chce viac
Renáta Hečková nikdy nemala ambíciu stať sa blogerom, no blogom MY CUISINE sa to u nej všetko tak trocha začalo. Keďže záujemcov o jej recepty pribúdalo, bolo oveľa jednoduchšie napísať recept na blog, kde si ho mohli sami nájsť a následne upiecť. Nehovoriac o tom, že písanie jej problém nerobilo a jej recepty dostali aspoň usporiadanú podobu. Začiatkom tohto roka si otvorila vlastnú výrobňu, cake studio, s názvom Kolachella, kde trávi väčšinu svojho času, tvorí, sleduje nové trendy a cíti sa jednoducho skvele. Aká však bola táto cesta od blogu k vlastnej výrobni? „Od blogu do výrobne bola dlhá cesta, ale ja som to nehrotila a skôr to išlo prirodzeným vývojom. Mne je stále málo a kedysi som bola rada, že mám dve torty za víkend a bola som šťastná a teraz, keď ich nemám rádovo viac plus minimálne jednu svadbu za víkend, chytám paniku, pričom je všetko v najlepšom poriadku a chcem viac.“
Podnikanie neľutuje, veľkých dodávateľov nepotrebuje
Hoci podnikanie prináša aj svoje úskalia, nikdy podľa vlastných slov ani nepomyslela, že sa tejto cesty vzdá. Pečenie je jej forma realizácie a zároveň aj meditácie. Niečoho takého sa človek nevzdáva. „Beriem to ako motiváciu a idem ďalej. Každý podnikateľ sa stretne s ťažkosťami a problémami, ale to nás predsa nesmie odradiť od cesty za svojím snom, skôr vždy niečo zmením, aby som sa vyvarovala do budúcna. Papierovačky, založenie živnosti a získanie potrebných povolení na prevádzkovanie vyžaduje vysokú dávku trpezlivosti. Celý proces trval veľmi dlho, pokým všetky úrady odobrili čo mali, trvalo to mesiace a občas som už strácala trpezlivosť, ale myslím si, že to k tomu patrí a vôbec to neľutujem.“
V biznise sa mnohí pasujú aj s problémami s dodávateľmi. Preto nás logicky zaujímalo, ako aj ona vníma túto časť svojej práce: „Veľkých dodávateľov nepotrebujem. Viem si všetko potrebné zabezpečiť sama. S dodávateľmi obalových a iných materiálov mám len dobré skúsenosti. Dokonca mi vyrábajú krabice podľa mojich požiadaviek, keďže mám atypickú výšku tórt, objasňuje.“ Keďže bola na otvorenie svojej výrobne dobre pripravená, jej skúsenosti s podnikaním na Slovensku sú len pozitívne.
Mohlo by vás zaujímať: Kristína svoju vášeň k móde pretavila do zamestnania: Cestuje po svete, nakupuje krásne kúsky a riadi sa týmto heslom
Nevyhnutná položka rozpočtu, ďalšie vzdelávanie
Chuť a vášeň pre pečenie sú podľa nej veľmi dôležité nástroje pre dosiahnutie úspechu. Samotné podnikanie nie je však len o tom, ale do veľkej miery aj o dôkladnom premýšľaní, budovaní stratégií, o snahe zaujať klientov, vybudovaní dobrého tímu ľudí, no aj o obetovaní množstva času: „Nevyhnutná položka rozpočtu a času každého podnikateľa – ďalšie vzdelávanie. Na jeseň alebo zimu mám naplánovaných niekoľko ciest do zahraničia pre získanie nových vedomostí a ideí. Obetovať som musela asi to najdrahšie, čo máme, čas. Ale späť to dokážem vrátiť dobre prepracovaným systémom, delegovaním určitých vecí a disciplínou.“
Priestor výrobne v Starom Meste v Bratislave jej bol súdený
Dnes možno povedať, že to najťažšie má brand Kolachella za sebou a Renáta sa teší z toho, že každý jeden deň je pestrý, nehrozí jej rutina a stereotyp. Práve robenie biznisu jej prináša do života adrenalín, ktorý potrebuje, aby ju posúval dopredu. Samozrejme výber miesta, priestorov kde bude tráviť podstatnú časť svojho času, je tiež dôležitý. Renáta chcela ostať v Starom Meste v Bratislave, kde sa cíti dobre. Po priestore, ktorý jej bol ponúknutý, keď aktívne hľadala, pokukovala už dávno predtým. Takže jej bol pravdepodobne súdený. „Za rohom je moja milovaná kaviareň, kam aj dodávam koláče 3x týždenne a trávim tu veľa času, napríklad odpisovaním na články ako tento, zatiaľ čo sa mi pečú korpusy vo výrobni vedľa. Splnený sen.“
Názov Kolachella sa ujal, klientelu už mala vybudovanú
O názve blogu My Cuisine podľa vlastných slov príliš nepremýšľala, pretože vtedy ešte ani netušila, že raz bude mať vlastnú výrobňu. Dlho hľadala niečo, čo by zaujalo a dávalo zmysel: „Čo sa týka zmeny, tak Kolachella len prešla z My Cuisine, kde som už mala vybudovanú celkom slušnú komunitu a aj klientelu a tým sa názov veľmi pozdával. Nestretla som sa s negatívnou odozvou. S vizuálnou identitou sme sa pohrali a do detailov to dotiahla ilustrátorka Tero Abaffy," dodáva.
Chuťové kombinácie a vizuálne doladenie má zvládnuté, na mieste však nestojí
Prejdime však k samotným jej výtvorom, ktoré sú na prvý pohľad originálne. Je torty majú vkus, dizajn, no nielen vzhľad je na pohľad viac než vábivý. Záležať si dáva predovšetkým na vnútre. To je pečené nielen s chuťou a vášňou, ale aj z kvalitných surovín. Používa maslo z bio farmy, vajcia iba z voľného výbehu, čokoládu z Belgicka, sezónne ovocie zo záhrady alebo od známych, ktorí majú ovocné farmy. Má vraj aj tajnú ingredienciu, ale tú nám neprezradí.
Dokonalú finálnu podobu, ktorá je pastvou pre oči dodáva jej tortám aj výzdoba z jedlého zlata, kvetov a ovocia. Ak by mala sama zhodnotiť, v čom sú jej torty lepšie než iné, vidí to takto: „Pri všetkej skromnosti si dovolím povedať, že chuťové kombinácie a vizuálne doladenie mám zvládnuté viac než dobre. Viem, že klient bude spokojný s výsledkom. No napriek pozitívnym odozvám sa nezasekávam na jednom mieste a stále prichádzam s niečím novým a lepším. Potom sledujem ako ten trend postupne prechádza k iným cukrárkam na Slovensku a vtedy idem opäť o krok ďalej.“ Práve k tomuto jej slúžia aj jej cesty do zahraničia, odkiaľ čerpá inšpiráciu. Pre nové nápady a myšlienky sa inšpiruje aj veľkým množstvom cukrární a cukrárok, ktorých tvorbu považuje za umenie.
Horúcim hitom čierna ganážová torta
Renáta nám aj prezradila, aké torty sú momentálne v kurze. Pred časom to bola Pavlova a ružová Ruby ganážová torta, dnes je horúcim favoritom čierna ganážová torta: „Jej vizuál zaujal mnohých a dokonca mám objednávky aj na čierne svadobné torty, čo je podľa mňa skvelé. Sama by som si možno takú vybrala, keďže je atypická. No všetky moje torty mi chutia a páčia sa mi. Netvorím nič, čo by som nechcela robiť a mám rada rozmanitosť objednávok.“
Koľko ľudí, toľko chutí a aj ona sa stretla s mnohými zvláštnymi požiadavkami v rámci svojich výtvorov. Ktoré boli tie najbizarnejšie? „Medzi tie najbizarnejšie patrí určite požiadavka, že na torte nesmie byť nič biele, pretože ženích nezje nič biele. Keďže to bola svadobná torta, bolo to celkom vtipné. Nevesta mi povedala, že mužovi musí prifarbovať aj jogurt a šaty má pre istotu marhuľovej farby. No všetko sme zvládli s prehľadom.“
Čítajte tiež: VIDEO: Dve sestry si s kamarátkou založili chutnú cukráreň: Ako im to celé napadlo a aké torty či koláčiky vyrábajú?
Jej torty nie sú presladené, no svoje „guilty pleasure“ má
Špecifickou črtou jej tórt Kolachella je aj to, že nie sú zbytočne presladené. Je za tým aj fakt, že sama ich umelkyňa nezje veľa sladkého. Možno je to aj tým, že so sladkým pracuje a celé dni má možnosť vdychovať príjemnú sladkú arómu vo svojej výrobni, ktorá ju nasýti. No a čo robí, keď predsa len dostane chuť na sladké? „Sem-tam si dzobnem z krému, zjem odrezok či olížem z cesta. Avšak priznávam, že mám svoj „guilty pleasure“ a tým je ranný rituál v podobe croissantu s maslom a medom a k tomu flatwhite z mandľového mlieka na raňajky v kaviarni oproti výrobni. Tam moje sladké pojedanie končí,“
prezrádza.
Ako aj v pečení, aj vo vlastnom stravovaní preferuje Renáta len kvalitné suroviny a rozmanitosť jedál. Rezne, pomazánky s chlebom či rôzne prívarky neboli doménou jej detstva, preto ich nejedáva ani dnes. „Radšej mám „živú“ stravu, niečo, čo má živiny a neuspí ma to ako napríklad ten rezeň,“ objasňuje.
Dnes vám upečiem na svadbu, zajtra na krstiny a pozajtra oslávime narodeniny
So svojou značkou Kolachella má Renáta aj plány. Chce, aby sa stala rodinnou značkou, ktorá dodáva radosť, pocit tepla a šťastia. Chce tu byť pre ľudí ako „dedičstvo“: „Dnes vám upečiem na svadbu, zajtra dodám sladké potešenie na krstiny vášho dieťaťa, pozajtra spolu oslávime narodeniny. Mám klientov, pre ktorých som už rodinnou cukrárkou a pečiem pre všetky rodinné vetvy na všetky ich oslavy od detí až po tie sté narodeniny otca, čo bolo krásne číslo. Mám klientov, ktorí sú so mnou od úplného začiatku a to je už cez 5 rokov, je mi cťou, že mi ostávajú verní.“ Tiež dodáva, že najviac zo všetkého ju poteší, keď jej píšu ľudia sami od seba, že na nejakej oslave rozpoznali hneď jej tortu, lebo je iná než ostatné.
Popri rutine privíta aj zmenu
Niečo prezradila však aj na adresu prípadných spoluprác, ku ktorým je samozrejme naklonená. Tu na Slovensku ju už oslovili na spoluprácu s najlepšou značkou kuchynských spotrebičov, ktoré sama využívala už roky predtým a bolo to pre ňu teda príjemné. Naklonená je však aj spoluprácam s kaviarňami, avšak podľa vlastných slov sa ešte nechce uberať týmto smerom, preto sa jej výrobky nachádzajú v jednej, maximálne dvoch prevádzkach. „Bola som aj hosťom v reláciách v TV, nebránim sa realizácii sladkých stolov v rámci pracovných raňajok, prednášok vo firmách a pod., pretože popri rutine privítam sem-tam aj zmenu.“
Neprehliadnite: VIDEO: Kristína vždy chcela robiť niečo iné: Dnes organizuje úžasné svadby, ktoré vám originalitou vyrazia dych
Napriek únave šťastná
Keďže Renátina výrobňa je pre ňu jedným z jej splnených snov, nedalo sa nám spýtať na to, aký je to pocit, keď vás dokáže uživiť to, čo milujete. „Som hrdá, že strach a neistota neovplyvnili moje rozhodnutie začať podnikať. V momente, keď vchádzam do svojho štúdia, sa ma zmocní veľmi príjemný pocit. Pocit, že sa môžem ponoriť do procesu, ktorý ma neskutočne baví aj napriek každodennej únave, nepravidelnosti pracovnej doby a rôznym iným ťažkostiam.“ To hovorí za všetko.