Presunúť na hlavný obsah

Výborné a jemné parené buchty so slivkovým lekvárom: Dopriať si ich môžete s makom, orechmi aj kakaom

Recepty

Kto by si nepochutnal na parených buchtách? Táto sladká pochúťka vyčarí úsmev na tvári a uspokojí naše chuťové poháriky skutočne kvalitne. Poctivo naparené, jemné, plnené a obalené v tom, čo máme radi.

Na prípravu potrebujeme: 

500 g polohrubá výberová múka

2 PL hnedý trstinový cukor
štipka soli
40 g droždie
3 dcl vlažná voda

Mohlo by vás zaujímať: Tradičná domáca žemľovka s jablkami: Urobte si ju z vianočky, jabĺk a vyskúšajte túto čerešničku na torte

Náplň:

slivkový lekvár alebo domáci džem podľa vlastnej chuti 

Na obalenie: 

150 g masla
Granko, kakao, orechy, mletý mak (podľa vlastnej chute) 

Postup prípravy: 

Najskôr si pripravíme kvások z droždia a vlažnej vody. 

Potom pridáme do kvásku polohrubú múku, hnedý trstinový cukor a štipku soli. 

Vypracujeme hladké, polotuhé cesto a necháme ho na teplom mieste vykysnúť aspoň 45 minút. 

Po vykysnutí cesto preložíme na dosku a rozgúľame na 1 cm. Následne ho rozdelíme na štvorce a každý naplníme slivkovým lekvárom alebo obľúbeným džemom. Každý zabalíme do okrúhleho tvaru, aby náplň nevytiekla. Takto pripravené buchty necháme ešte 5 – 10 minút pokysnúť na doske. 

Čítajte tiež: Domáci perník s orechami a jabĺčkami: Sladký dezert, ktorý je na jesenné dni ako stvorený

Na panvici si rozohrejeme štipku masla alebo kokosového oleja. Poukladáme buchty tak, aby neboli jedna tesne vedľa druhej, pretože sa nadýchnu. Keď sa trocha zospodu pripečú, zalejeme panvicu s buchtami pol šálkou vlažnej vody a zakryjeme pokrievkou. Na najslabšou ohni paríme cca 8 minút a za nijakých okolností počas tejto doby neodkrývame, lebo by mohli buchty spľasnúť. 

Hotové parené buchty potom preložíme napríklad do pekáča alebo jánskej misy. Polejeme roztopeným maslom a posypeme tým, čo máme najradšej, Grankom, kakaom s cukrom, orechmi alebo mletým makom. 

Rada na záver: Samozrejme, že existuje veľa spôsobov ako buchty pariť, tento na panvici je len jeden  z nich. Buchty tiež môžete pariť priamo nad parou alebo niektoré gazdinky ich dokonca hádžu do vriacej vody. Toto ponecháme už na vás a vašich osvedčených trikoch. 

Neprehliadnite: Klasika starých materí: Jablkové pité s tvarohom prevonia váš príbytok a poteší chuťové poháriky

Dobrú chuť!