Presunúť na hlavný obsah

Zázvor nie je ako všeliek úplne pre každého: Doprajte svojmu telu detox práve vďaka týmto účinkom

Zdravie

V zdravom tele zdravý duch. Posilnite na jeseň svoju imunitu a zamerajte svoju pozornosť na zázvor. Ten však podľa odborníka Michaela Achbergera nie je vhodný pre každého. Pre koho teda je a kto by sa mu mal, naopak, vyhýbať?

Zázvor býva nazývaný všeliekom. Jeho liečivé účinky oceníte nielen pri nachladnutí a zažívacích problémoch. So zázvorom by sme to však nemali preháňať! Možno sa ním totiž ľahko predávkovať. Aké sú liečivé účinky zázvoru? Kedy sa mu radšej vyhnúť? Ako z neho pripraviť liečivý čaj?

Prečítajte si: Máte kontrolu nad tukmi? Tieto potraviny zahlieňujú organizmus a oslabujú pečeň

Zázrak menom zázvor

Zázvor je známy predovšetkým ako korenie. Nedávno dorazili na pulty predajní zdravej výživy a do supermarketov čerstvé korene zázvoru. Lekárne ponúkajú kapsule, sirupy či oleje s extraktmi zo zázvoru. K dostaniu sú zázvorové cukríky, žuvačky aj pivo. A prečo toľko pozornosti k nepríliš vzhľadnému podzemku? Ak budete užívať zázvor s mierou, zbavíte sa nádchy, nevoľnosti či migrény.

Zázvor je pôvodom exotická rastlina (Čína, India), ktorá je ale v Európe známa po stáročia. Používali ho Gréci aj Rimania, zdomácnel v stredovekej európskej kuchyni, postupne sa však jeho obľuba čiastočne utlmila. Renesanciu zažíva zázvor vďaka záujmu o tradičné liečiteľstvo a orientálne pokrmy, kam zázvor neodmysliteľne patrí. Výrazná chuť zázvoru aj jeho arómu prináša do prípravy jedál vítanú zmenu, a tak dnes na zázvor narazíte doslova na každom rohu.

Denne by dospelý človek nemal prijať viac ako 4g čerstvého zázvoru

Najväčšej pozornosti sa tešia zázvorové nápoje (čaje, limonády či pivo) a pokrmy s čerstvým zázvorom alebo zázvorom vo forme korenia. Zázvor nájdete bežne v ponuke supermarketov i obchodov so zdravou výživou. Je dostupný tiež v lekárňach ako potravinový doplnok (sirupy, kapsule a pod.), Ale tu majú väčšiu popularitu napr. hliva, rakytník či echinacea, čo sú liečivé rastliny bez rizikových prejavov. Opatrnosť pri užívaní zázvoru je nutná a vyplýva z toho, že zázvor sa nesmie užívať vo väčšom množstve a nie je vhodný pre každého.

Zázvor obyčajný: Bylina sa zázračnými účinkami

Gingeroly je aktívnou zložkou zázvoru, ktorá predurčuje chuťové vlastnosti najmä čerstvého zázvoru, ale má aj terapeutické účinky pri rôznych zdravotných problémoch. Chemickým zložením sa radí medzi organické zlúčeniny (fenoly, ketóny a alkoholy) a najbližšie zloženie majú kapsaicín či piperín, čo sú látky dodávajúce pikantnosť chilli, resp. korení. Bežne má gingeroly podobu žltého oleja.
Medzi liečivé účinky gingeroly patrí zmiernenie nevoľnosťou rôzneho druhu, napr. pri cestovaní, v tehotenstve či pri migréne. Gingeroly sa pre svoje pôsobenie na telesnú teplotu používa na navodenie hypotermie u potkanov (tzv. hibernácia). Gingeroly je tiež podrobený vedeckému skúmaniu vzhľadom na pozitívne ovplyvnenie nádorových ochorení (napr. rakovina čreva, prsného tkaniva, vaječníkov alebo pankreasu).

V súčasnosti sa zázvor v divokej prírode prakticky nevyskytuje. Umelo je pestovaný predovšetkým v tropických oblastiach, odkiaľ pochádza, ale rozšíril sa aj do domácností po celom svete. Zázvor môžete teda vypestovať aj v slovenských podmienkach. Ak poskytnete rastline primeranú vlhkosť a dostatok slnečného svetla, dočkáte sa "úrody" a časť podzemku môžete spotrebovať. Zázvorovník je však rastlina, ktorej musíte venovať pomerne veľkú pozornosť, a aj napriek starostlivosti vykvitne len zriedkavo a podzemky väčšinou nedosahujú veľkosti bežné pre tropické oblasti. 

Sušený zázvor

Zázvor sa používa najčastejšie ako korenie, tzn. sušený. Či už ide o jednodruhové korenie vhodné do slaných i sladkých jedál či koreniace zmesi (napríklad kari), kam sa zázvor pridáva, vždy zázvor okrem arómy a výraznej chuti dodáva pokrmom niečo navyše - pozitívne totiž ovplyvňuje proces zažívania. Zázvor stimuluje tvorbu tráviacich štiav, a tak dokáže potlačiť nepríjemné stavy, ako sú pálenie záhy, nadúvanie či plynatosť.

Zázvor je liekom na rad ťažkostí, užívať by sme ho mali s rozumom

V posledných rokoch si obľubu získavajú aj iné formy ako sušený zázvor - čerstvý zázvor či zázvor nakladaný. Čerstvý zázvor môžete okrem mnohostranného využitia pri varení a pečení užívať ako "liek". Strúhaný alebo nakrájaný na plátky napr. slúžia na prípravu čaju (prechladnutie, zažívacie ťažkosti). Kúsky čerstvého zázvoru je rovnako možné rozžuvať pri bolestiach v krku. Zázvor možno nakladať do medu, cukru (kandizované) aj etanolu (extrakt). Zázvor sa tak stáva súčasťou najrôznejších pochutín (cukríkov, lízaniek či žuvačiek), ale aj liehových nápojov a potravinových doplnkov.

Kedy sa zázvoru radšej vyhnúť?

Zázvoru sa pripisuje rad liečivých a zdraviu prospešných účinkov. Ruka v ruke so superlatívmi sa tiež objavujú upozornenie na uvážené užívanie zázvoru, ktoré vyplývajú z možného predávkovania či nevhodné kombinácie s inými liečivami. Podľa mnohých odborníkov nie je deťom do dvoch rokov zázvor určený vôbec. Vyhnúť by sa mu mali aj jedinci s dlhodobým ochorením, ako sú napr. diabetici. Tak ako aj pri iných liečivých rastlinách platí, že ich možno užívať len s mierou, zázvoru sa to týka dvojnásobne. V sušenej forme by ste nemali denne presiahnuť dávku 1 gram, čerstvého zázvoru si môžete dopriať maximálne 4 gramy.

Neprehliadnite:  Raňajky, ktoré obsahujú dostatok vlákniny a bielkoviny: Najlepšie pre telo je najesť sa do hodiny po prebudení

Odporúčané dávky zázvoru

Dospelí:

Vo všeobecnosti by nemala denná dávka čerstvého zázvoru prekročiť 4 gramy (pri dávke 5 gramov sú popisované niektoré nežiaduce účinky ako nevoľnosť, hnačka a srdcová poruchy). Pri nevoľnostiach denne 2-4 gramy čerstvého podzemku (0,25 - 1 gram sušeného zázvoru), záleží na intenzite ťažkostí.
V tehotenstve 4-krát denne 250 mg (kapsule).
Zázvorový čaj porciovaný možno pripraviť niekoľkokrát denne (2 až 3-krát), do odvaru z čerstvého zázvoru je odporúčané množstvo do 4 gramov na liter čaju (podľa individuálnej znášanlivosti) .

Deti:

Do dvoch rokov nie je vhodné zázvor užívať. 
U detí starších ako dva roky zodpovedajú dávky zázvoru približne tretine dávkovania u dospelých (s ohľadom na hmotnosť) .

Zázvorový čaj

Zázvorový čaj z čerstvého zázvoru pripravíme tak, že 1 až 3 čajové lyžičky nastrúhaného zázvoru (max. 4 gramy zázvoru nakrájaného na plátky) prelejeme litrom vriacej vody. Po dobu 5 minút necháme zázvor vylúhovať a potom ho z čaju odstránime, vylúhované kúsky zázvoru nie sú určené ku konzumácii. Do zázvorového čaju je dobré po vychladnutí cca na 60 stupňov pridať šťavu z citróna a med (najmä pri chorobách z prechladnutia) .
Pokiaľ dávate prednosť koreneným chutiam, môžete spolu so zázvorom povariť škoricu a klinčeky, tým získate výraznejší nápoj.