Presunúť na hlavný obsah

Mýty o používaní mikrovlniek: Aká je pravda - sú jedlá z nich nezdravé a menej výživné ako sa hovorí?

Zdravie

Ako mikrovlnná rúra ovplyvňuje obsah živín v jedle a ako ohrievanie potravín v nej mení ich zdravotné účinky.

Ohrievanie jedál v mikrovlnnej rúre je veľmi pohodlné a rýchle.  Navyše je to veľmi jednoduché a rýchle, pretože nemusíte nič miešať a ohriatie jedla trvá len pár minút.  Avšak mnoho ľudí sa domnieva, že za pohodlie a rýchlosť sa musí platiť a tvrdia, že mikrovlnná rúra uvoľňuje škodlivé žiarenie, ktoré poškodzuje naše zdravie a ničí aj dôležité živiny v potravinách.  V tomto článku sa podrobne pozriem na to, ako mikrovlnná rúra ovplyvňuje obsah živín v jedle a ako ohrievanie potravín v nej mení ich zdravotné účinky.

Čítajte tiež: 5 potravín, ktoré si na jeseň musíte dopriať: Majú protizápalové účinky a chudnúci efekt je ich veľkým žiadúcim účinkom

Čo je mikrovlnná rúra?

Mikrovlnná rúra čiže mikrovlnka je kuchynský spotrebič, ktorý mení elektrickú energiu na druh elektromagnetických vĺn, ktorým sa hovorí mikrovlny.

V dôsledku pôsobenia mikrovĺn dochádza k vibráciám, otáčaniu a vzájomnému narážaniu molekúl v jedle do seba, čo spôsobí premenu kinetickej energie na tepelnú.
Je to podobné ako keď máte studené ruky a snažíte sa ich zahriať tak, že ich o seba začnete trieť.  Pri mikrovlnnej rúre sa ale teplo uvoľňuje na molekulárnej úrovni.
Mikrovlny hlavne ohrievajú molekuly vody, ale pôsobia aj na tuky, oleje a sacharidy, len v menšej miere ako na vodu.

A pretože sa mikrovlny šíria po celom jedle, sú potraviny z mikrovlnnej rúry zohriate rovnomernejšie ako u ostatných spôsobov prípravy jedla, ako je napríklad vyprážanie alebo pečenie.

Mikrovlnná rúra teda mení elektrickú energiu na elektromagnetické vlny.  Tieto mikrovlny vyvolávajú pohyb molekúl v jedle, čo vedie k jeho ohriatiu.

Je žiarenie z mikrovlnnej rúry škodlivé?

Väčšina ľudí si pod pojmom "žiarenie" automaticky predstaví niečo zlé.  Avšak je potrebné si uvedomiť, že žiarenie z mikrovlnnej rúry nemá nič spoločné so žiarením z atómových bômb alebo jadrových havárií.
Mikrovlnná rúra vydáva neionizujúce žiarenie, rovnaké ako žiarenie z mobilného telefónu, len oveľa silnejšie.

Avšak pamätajte si, že ide o elektromagnetické žiarenie, takže nie každé žiarenie je zdraviu škodlivé.

Mikrovlnná rúra je navyše vybavená kovovým tienením (a všimnite si, že aj sklo, ktorým pozeráte dovnútra má v sebe kov), ktoré účinne bráni úniku žiarenia von, takže sa netreba báť zdravotných rizík.
Okrem toho mikrovlnná rúra uvoľňuje elektromagnetické žiarenie len vtedy, keď sú zatvorené dvierka, takže sa nemusíte báť ožiarenia, pretože akonáhle ich otvoríte, žiadne ďalšie žiarenie sa už netvorí.

Pretože mobilné telefóny produkujú elektromagnetické žiarenie trvalo aj počas telefonovania a zatiaľ nebola preukázaná ich škodlivosť, nie je dôvod, prečo sa báť mikrovlnnej rúry, ktorá je dokonale tienená a prakticky žiadne žiarenie z nej neuniká.  Navyše si uvedomte, že intenzita žiarenia prudko klesá s rastúcou vzdialenosťou od zdroja.

Avšak pre maximálnu opatrnosť sa samozrejme neopierajte hlavou o dvierka mikrovlnnej rúry pri ohrievaní jedla (udržujte hlavu vo vzdialenosti aspoň 30 cm od dvierok).

Uistite sa tiež, že vaša mikrovlnná rúra je v poriadku. Pokiaľ sú dvierka rozbité alebo správne nesedia, kúpte si novú.

Mikrovlny sú teda druh elektromagnetického žiarenia, ktoré je rovnaké ako žiarenie z mobilných telefónov.  Avšak spôsob vykonania mikrovlnnej rúry bráni úniku žiarenia do okolia.

Mohlo by vás zaujímať: Potravinová pyramída na chudnutie: Detailný zoznam potravín a odporúčané veľkosti porcií, aby ste nepriberali

Ako príprava jedál v mikrovlnnej rúre ovplyvňuje obsah živín?

Všetky spôsoby tepelnej úpravy znižujú nutričnú hodnotu potravín. To si treba uvedomiť ako prvé. Hlavnými faktormi, ktoré sa na tom podieľajú sú vysoké teploty, dlhá doba varenia a používanie vody (voda nariedi a odplaví vo vode rozpustné živiny).
Pri ohreve jedál v mikrovlnnej rúre nepoužívame vodu, varenie trvá len krátku dobu a nedochádza k vlastnému varu (teda k významnému vzostupu teploty až do bodu varu).

Preto by sme mohli očakávať, že pri príprave jedál v mikrovlnke si potraviny zachovávajú viac živín ako pri ostatných spôsoboch tepelnej úpravy, ako sú vyprážanie či varenie.

Túto teóriu sa odborníci snažili overiť v rade štúdií. Podľa dvoch analýz vykonaných štúdií, nevedie ohrievanie a príprava jedál v mikrovlnnej rúre v porovnaní s ostatnými spôsobmi tepelnej úpravy k vyššiemu zníženiu obsahu živín.
Ďalšia štúdia tiež skúmala vplyv rôznych spôsobov varenia na obsah antioxidantov v 20 rôznych druhoch zeleniny.
Bolo zistené, že z hľadiska zachovávania nutričnej  ​​hodnoty a antioxidantov sú najlepším spôsobom tepelnej úpravy pokrmov príprava v mikrovlnnej rúre a pečenie, zatiaľ čo varenie v tlakovom hrnci a štandardné varenie v horúcej vode sú naopak najhoršie a najviac znižujú obsah antioxidantov v potrave.

Je ale potrebné dávať pozor pri mlieku

Kým umelú dojčenskú výživu môžete v mikrovlnnej rúre bez rizika ohrievať, neodporúča sa ohrievať materské (ľudské) mlieko, pretože mikrovlny môžu zničiť baktérie, ktoré v materskom mlieku ničia choroboplodné zárodky.
Zdá sa teda, že vplyv mikrovĺn na potraviny závisí aj od druhu potraviny aj na druhu živiny.

Avšak až na pár výnimiek patrí príprava jedál v mikrovlnke medzi najlepšie spôsoby tepelnej úpravy potravín z hľadiska zachovania ich nutričnej hodnoty.

Všetky spôsoby tepelnej úpravy teda znižujú obsah živín v jedle, ale príprava potravín v mikrovlnnej rúre zachováva v porovnaní s varením alebo vyprážaním v potravinách viac živín.

Mikrovlnná rúra znižuje tvorbu zdraviu škodlivých látok v potravinách

Jednou z podstatných výhod mikrovlnnej rúry je skutočnosť, že jedlo sa neohrieva na tak vysokú teplotu, ako pri ostatných druhoch tepelnej úpravy, ako je potrebné vyprážanie.

Pri príprave pokrmov v mikrovlnke sa teplota len zriedka dostáva nad 100 ° C, čo je teplota varu vody. Napríklad slanina je jednou z potravín, v ktorej pri tepelnej úprave vznikajú zdraviu škodlivé rakovinotvorné (karcinogénne) látky.  Týmto látkam sa hovorí nitrozamíny a vznikajú pri zahriatí dusitanov v niektorých potravinách na vysokú teplotu.
Podľa jednej štúdie dochádza pri príprave slaniny v mikrovlnnej rúre k najnižšiemu vytváraniu nitrozamínov zo všetkých skúmaných spôsobov tepelnej úpravy tohto pokrmu.

Ďalšia štúdia zistila, že pri príprave kuraťa v mikrovlnnej rúre dochádza k oveľa nižšej tvorbe heterocyklických amínov (ďalšia zdraviu škodlivá látka) než pri vyprážaní.

Príprava potravín v mikrovlnnej rúre je teda dobrým spôsobom ako minimalizovať obsah škodlivín, ktoré vznikajú pri varení pri vysokých teplotách.

Nepoužívajte plastové obaly

Rad plastov obsahuje látky nazývané hormonálne (endokrinné) disruptory, ktoré narušujú činnosť hormónov v tele a môžu spôsobiť rad zdravotných problémov.
Jedným z príkladov endokrinných disruptorov je látka s názvom bisfenol A, ktorá je spájaná napríklad so vznikom rakoviny, ochorením štítnej žľazy a obezity.

Z tohto dôvodu neohrievajte potraviny v mikrovlnke v plastovom obale, ak na obale nie je napísané, že je bezpečný pre použitie v mikrovlnnej rúre.  Táto rada neplatí len pre mikrovlnné rúry, ale pre všetky spôsoby tepelnej úpravy potravín.  Nepoužívajte plastové obaly bez ohľadu na to, akým spôsobom potraviny varíte.

Väčšina plastov teda obsahuje endokrinné disruptory, ako je napríklad bisfenol A. Tieto látky sa pri zahriatí plastu môžu uvoľniť a poškodiť vaše zdravie.  Nikdy preto jedlo neohrievajte v plastovej nádobe, pokiaľ nie je výslovne určená pre použitie v mikrovlnnej rúre.

Jedlo riadne prehrejte, aby ste zničili zdraviu škodlivé baktérie

Jedným z problémov mikrovlnných rúr je skutočnosť, že nie sú tak účinné v likvidácii škodlivých baktérií a patogénov v jedle, pretože doba varenia je oveľa kratšia a teploty nižšie ako pri ostatných spôsoboch tepelnej úpravy potravín.  Navyše sa jedlo v mikrovlnke často prehrieva nerovnomerne.

Preto sú lepšie mikrovlnné rúry s otočným tanierom, ktoré jedlo prehrejú rovnomernejšie a lepšie tak zabijú škodlivé mikroorganizmy, ktoré môžu spôsobiť otravu jedlom.

Je tiež dôležité byť veľmi opatrný pri ohrievaní tekutín.  V minulosti totiž došlo k prípadom, kedy nádoba s tekutinou explodovala po tom, čo ste jej ohriali nad bod varu, pretože pri miešaní tekutiny dochádza k prudkému a náhlemu uvoľneniu energie.

Neprehliadnite: Štyri potraviny, ktoré vymažte z jedálnička, ak nechcete vypuklé brucho: Následne si zmerajte obvod pásu

Čo si z článku odniesť?

Mikrovlnná rúra ponúka bezpečný, spoľahlivý a pohodlný spôsob prípravy a ohrievania pokrmov. Neexistujú žiadne dôkazy o tom, že by mikrovlnná rúra bola nebezpečná alebo zdraviu škodlivá.  Naopak štúdie naznačujú, že pri príprave jedál v mikrovlnke sa zachová viac živín a vzniká menej škodlivých látok než pri ostatných spôsoboch tepelnej úpravy potravín.

Väčšina ľudí používa mikrovlnku na ohrievanie pokrmov a nie je na tom nič zlé ani nebezpečné. Ak budete dodržiavať potrebné bezpečnostné opatrenia a ohrievať v mikrovlnnej rúre prírodné a kvalitné potraviny, nemusíte sa ničoho báť.