Presunúť na hlavný obsah

Grilovaný camembert s brusnicovou omáčkou a zeleninou zo záhrady: Ideálna kombinácia chutí na grilovačke

Recepty

Skvelá kombinácia chutí obohatená o vitamíny zo záhrady. Výrazná chuť syra, sladko kyslá chuť brusníc a neutrálna chuť zeleniny. Necháte sa zlákať na takúto letnú večeru aj vy?

Potrebujeme: 

1 camembert alebo toľko, koľko vás v domácnost či na grilovačke je)

Na brusnicovú omáčku potrebujeme: 

200 g brusnice
30 g cukor
10 g masla
60 ml mlieka
10 g škrobovej múčky na zahustenie 

Mohlo by vás zaujímať: Šalát s prepeličími vajíčkami a grilovaným baklažánom: Rýchly obed, ktorý zvládnete do 15 minút

Na šalát potrebujeme: 

zelenina zo záhrady (šalát, rukola, uhorka, paradajka a iné podľa chuti)
olivový olej
štipka citrónovej šťavy
obľúbené bylinky ako oregano, bazalka alebo talianske korenie 

Postup prípravy: 

Najskôr si pripravíme zeleninový šalát. Všetku zeleninu, z ktorej šalát pripravujeme, pokrájame, zmiešame, pokvapkáme olivovým olejom a štipkou citrónovej šťavy. Pridáme obľúbené bylinky. 

Potom si pripravíme syr camembert a to buď na panvici alebo v rúre alebo ak máte vonku gril, ideálne na ňom. Ak nemáte a rozhodnete sa pre rúru, tak syr odbalíte, zabalíte do alobalu a pečiete pri 180 stupňoch asi 10 minút. Ak na panvici, syr odbalíte, potriete olivovým olejom, a opekáte z každej strany asi 3-5 minút. Ak máte k dispozícii gril, postačí rovnako 3-5 minút, pričom camembert nezabaľujete do ničoho, len ho položíte na mriežku. 

Čítajte tiež: Ľahký letný cuketový nákyp: Zúžitkujte plody zo záhrady a takto dochuťte nielen bylinkami!

Každopádne, keď je syr hotový jedným z týchto troch spôsobov, opatrne ho preložte, aby sa neroztiekol. 

Napokon si pripravíme brusnicovú omáčku a to nasledovne... Cukor v hrnci pokvapkáme troškou vody. Pridáme brusnice a necháme ich prejsť varom. Pridáme maslo, mlieko rozmiešané so škrobovou múčkou a zmes spolu chvíľu povaríme, aby sa zahustila. 

Potom už len pripravíme veľký tanier, na ktorý preložíme grilovaný syr, prelejeme brusnicovou omáčkou a pridáme zeleninový šalát

Tip 1: Syr môžete pred grilovaním dať aj do marinády aspoň na 30 min. Marinádu si pripravíte z olivového oleja a zmesi byliniek a obľúbených korením. 

Tip 2: Syr môžete okrem spomínaných príloh podávať samozrejme aj s domácimi hranolčekmi alebo pečenými zemiakmi v šupke. 

Neprehliadnite: Syrová quessadilla ako rýchla a netradičná inšpirácia na obed. Explózia chuti vám učaruje

Tip 3: Ak sa vám nechce pripravovať brusnicová omáčka, môžete jednoducho siahnuť po brusnicovom alebo ríbezľovom či inom džeme, ktoré sa ku grilovanému syru rovnako skvele hodia.