Domáce tvarohovo-lekvárové perky a šúľance: Dopriať si ich môžete aj s makom, orechami a budú rovnako chutné
Domáce perky a šúľance sú klasikou, ktorá nevyjde z módy. Či si ich doprajete s tvarohom, makom či orechmi a ďalšími, základom ostáva cesto len z dvoch ingrediencií a rozhodne maslo.
Na cesto budete potrebovať:
5 stredne veľkých zemiakov
soľ
Plnka do periek:
250 g slivkového lekváru
Na obalenie periek a šúľancov:
150 g masla
2 – 3 PL hnedého trstinového cukru
vanilkový cukor
pomleté orechy, mletý mak alebo dva 250 g hrudkové tvarohy s cukrom
Mohlo by vás zaujímať: Jablká v župane s vanilkovým pudingom si zamilujete: Stačí skutočne len pár ingrediencií
Postup prípravy:
Najskôr si očistíme zemiaky, ktoré si môžeme uvariť už večer pred tým, ako budeme perky a šúľance robiť. Ráno si ich len studené postrúhame na strúhadle na slížiky a zmiešame s hladkou špaldovou múkou. Množstvo je orientačné, podľa toho, koľko vám zemiaky prijmú. Cesto musí byť tuhšie a dobre premiešané, aby sa vám netrhalo.
Potom si cesto rozdelíme na väčšiu a menšiu časť. Menšiu časť dáme bokom a väčšiu rozgúľame na dobre pomúčenej pracovnej doske. Radielkom si vyrezávame malé štvorčeky veľkosti cca 5x5 cm. Tie potom vyplníme v strede vrstvou slivkového lekváru. Potom všetky pozabaľujeme a dobre pri okrajoch stlačíme, aby lekvár pri varení nevytiekol.
Následne si vezmeme menšiu časť cesta, ktorú si rozdelíme na niekoľko šuľcov, a z každého jedného následne robíme ďalšie malé šúľance (dĺžka cca 3 – 4 cm).
Čítajte tiež: Lahodný hruškový tarte tatin: Čím ešte obohatiť skaramelizované hrušky, aby ste upiekli dokonalý jesenný dezert?
Medzitým ako si perky a šúľance pripravujeme, necháme zovrieť veľký hrniec s osolenou vodou. Pozor! Na soľ určite nezabudnite, inak sa nedočkáte takej skvelej chute periek a šúľancov, ani keď ich obalíte.
Keď je voda zovretá, stíšite a prvé kladiete do vody perky, po asi 5 minútach zase šúľance a po celú dobu, stále dobre miešajte, aby sa vám odspodu neprilepili.
Medzitým si pripravíme väčší pekáč, na ktorom necháte roztopiť maslo a potom pridáte cukor, vanilkový cukor a premiešate.
Keď po asi ďalších 5-10 minútach vyplávajú perky a šúľance na povrch, odstavíte z ohňa a precedíte. Následne ich kladiete do pekáča s maslom a cukrom. Všetko dobre premiešate.
Neprehliadnite: Domáci perník s orechami a jabĺčkami: Sladký dezert, ktorý je na jesenné dni ako stvorený
Nakoniec si pripravíte pomleté orechy, mletý mak alebo tvaroh s cukrom. A sa rozhodnete pre tvaroh, pridajte pre chuť ešte opäť aj vanilkový cukor. Opäť všetko spolu premiešajte.
Najlepšie chutia ešte horúce. Dobrú chuť!