Presunúť na hlavný obsah

Potravinové trendy na rok 2023: To, čo sa stáva vo svete hitom, je v našej krajine zakázané

Zdravie a relax

Potravinové trendy roka 2023 sa budú niesť v duchu náladového jedla, kari, húb, ale aj ďalších špecialít. Počuli ste už o swicy jedle, ube, horúcom mede a ďalších? Vyskúšajte ich vo vlastnej kuchyni.

Náladové jedlo

Neviete si presne predstaviť, čo sa skrýva pod pojmom náladové jedlo? Ako prezrádza portál thewickednoodle.com, ide vlastne o jedlo s kanabisom (marihuanou). Už nejakú tú dobu si získava popularitu na sociálnych sieťach. Na Youtube je dokonca kanál The Cannabis Cooking Channel, ktorý poukazuje na trvalý záujem o predjedlá s marihuanou, rovnako ako aj dezerty a koktaily. Samozrejme k dostatiu je toto jedlo troška komplikované, nakoľko v mnohých krajinách vrátane našej nie je marihuana zlegalizovaná.

Swicy food

Ďalší názov prebratý z angličtiny. No v podstate ide o kolíziu medzi sladkými a pikantnými prvkami v jedinom predjedle, dezerte alebo prílohe. Patria sem horúci med, chilli tyčinky z horkej čokolády, dokonca niektoré druhy horúceho kurčaťa. Swicy jedlo obľubuje predovšetkým juhokórejská kuchyňa, napríklad ich kombinácia horúcej omáčky zmiešanej s jahodovým džemom, ktorá sa dáva na vyprážané kura. Záujem o kórejskú kuchyňu v týchto mesiacoch predpovedá, že bude o swicy jedlo záujem aj v našich končinách. 

Mohlo by vás zaujímať: Tekutý chlorofyl z pohľadu odborníka na výživu: Od zvýšenia energie po detoxikáciu tela, je to však bezpečné?

Koktaily bez alkoholu

Koktaily bez alkoholu alebo „panenské“ koktaily môžu mať čo to dočinenia s novoročnými predsavzatiami na rok 2023. Dôvodom budúcej preferencie koktailov bez alkoholu môže byť to, že niektoré trhy sa viac zaujímajú o spomínanú marihuanu viac než o alkohol. 

Huby

Veľmi vítaná potravina v reštauračnom biznise. Najmä netradičné, cudzie huby ako shiitake, portabellas a crimini sú veľmi obľúbené stálice v ich repertoári. V roku 2023 hľadať sa však predpokladá, že sa zvýši aj záujem o hlivu ustricovú. 

Maslové dosky

Maslové dosky sa stali virálnou senzáciou siete Tik Tok. Čo presne predstavujú? Ide o drevené servírovacie dosky potiahnuté hustým maslom. Do masla sa potom pridajú polevy. Kuchári odporúčajú používať vysoko kvalitné solené maslo a maslo kŕmené trávou pre najlepšiu chuť. Keď do masla pridáte polevu, natriete ju na francúzsky chlieb, alebo dokonca na sušienku.

Čítajte tiež: Počuli ste už o 4 stravovacích archetypoch? Zistite, do ktorého patríte a ako by mal vyzerať váš jedálniček

Yuzu ovocie a pikantný med

Yuzu a korenistý med budú pravdepodobne ďalším veľkým potravinovým trendom roka 2023. Yuzu niektorí opisujú ako „japonský citrón“, typický pre východnú Áziu. Pikantný alebo horúci med získava na príťažlivosti podobným spôsobom ako maslová doska. V zahraničí ho obľubujú najmä pizzéri. 

Ube

Ube je fialový džem s pôvodom na Filipínach. Vraj má teplú vanilkovú príchuť a dobre sa hodí ako sezónna prísada do dezertov aj slaných predkrmov. O fialový džem sa zvýšil záujem nielen v pekárňach, ale aj obchodoch s dezertmi. 

Kari 

Kari je už tak povediac stálicou a ako potravinový trend bude dominovať aj v budúcom roku. No do pozornosti sa dostanú aj indické odrody kari, ktoré zahŕňajú zeleninové tikka masala, čo je jemné, sladké predjedlo s paradajkovou omáčkou so smotanou, kuracím mäsom a zmesou korenia. Ďalšou preferovanou odrodou kari v roku 2023 môže byť aj tarka dal, ktorý sa vyrába z cíceru, zmesi korenia napustenej v oleji alebo ghí masle, zelenine a sušenom červenom čili. Tiež sa skloňuje aj thajské či japonské kari. 

Neprehliadnite: Najlepšie potraviny, ktoré by ste mali jesť pred spaním: Vďaka tomu sa ráno prebudíte plní energie