Presunúť na hlavný obsah

Nachádza sa vo vašom jedálničku aj týchto 5 potravín? Tieto pomáhajú znižovať hladinu cukru v krvi a udržiavať rovnováhu

Zdravie a relax

Nárast hladiny cukru a glukózy v krvi je spojený s potravinami, ktoré obsahujú zložky, ktoré v tele spôsobia problémy. Nahraďte ich potravinami, ktoré vám naopak znížia hladinu cukru v krvi a ešte k tomu aj pomôžu udržiavať dlhodobo rovnováhu.

Niektoré kombinácie potravín môžu udržať hladinu cukru v krvi stabilnú 

Sacharidy, ktoré do tela prijímame v mnohých formách, sa pri trávení premieňajú na glukózu, čo vedie k zvýšeniu hladinu cukru v krvi. Každé telo je však v tomto smere jedinečné a na jedlo reaguje po svojom. Ako informuje portál mindbodygreen.com, niektoré kombinácie potravín môžu udržať hladinu cukru v krvi stabilnú, avšak nie je veľa zložiek v jedle, ktoré dokážu rýchlo znížiť glukózu. Jediným riešením je opäť vyvážená strava a sledovanie vlastného tela na to, akú má glukózovú reakciu na jednotlivé jedlá: „Ak sú vaše hladiny glukózy zvýšené po konzumácii určitého uhľohydrátu, môžete to znížiť pohybom tela alebo meditáciou,“ vysvetľuje odborníčka na funkčnú výživu pre spomínaný portál. Alebo si doprajete  jedlá či potraviny, ktoré znižujú glukózovú reakciu tela. Ktoré sú to? 

Mohlo by vás zaujímať: Sacharidy vs. tuky. Čo je horšie pre zdravie a ako ovplyvňujú našu vysnenú redukciu hmotnosti?

Proteíny v lososovi, orechoch, strukovinách, semienkach či vajciach 

Zahrnutie bielkovín do vašej stravy je skvelý spôsob, ako dobiť svaly a energetickú hladinu, či už sa zameriate na rastlinnú alebo živočíšnu stravu. Bielkoviny sú tiež skvelé na udržanie hladiny cukru v krvi: „Diéty bohaté na bielkoviny znižujú hladinu cukru v krvi po jedle a z dlhodobého hľadiska oveľa lepšie vyrovnávajú hladinu inzulínu. Proteín môže byť vo forme živočíšneho alebo rastlinného pôvodu vrátane lososa, orechov, vajec, konopných, chia semienok, šošovice a strukovín,“ opisuje odborníčka. Tiež však dodáva, ž pridanie živočíšnych bielkovín do jedla najviac pomôže stlmiť glukózovú reakciu: „Napríklad pridanie kuracieho mäsa do šalátového sendviča spôsobí nižšiu glukózovú odozvu ako obyčajné zjedenie šalátového sendviča. Podobne pridanie divého lososa do misky s obilím stlmí glykemický vrchol misky,“ dodáva. 

Vláknina v listovej zelenine a ďalších 

Vlákninové potraviny sú rovnako pre naše telo skvelé. Môžu tiež podporiť zdravú hladinu cukru v krvi: „Vláknina vás zasýti a podľa mnohých štúdií vám pomáha vyrovnať hladinu cukru v krvi. Diéta s vysokým obsahom vlákniny pomáha zlepšiť rovnováhu krvného cukru a koncentráciu lipoproteínu alebo cholesterolu u diabetických pacientov,“ hovorí ďalej a navrhuje pridať do stravy chia, ľanové semienka, strukoviny, šošovicu alebo akúkoľvek listovú zeleninu. 

Čítajte tiež: Jednotlivé jedlá by mali mať poradie: Len tak znížite podľa odborníka hladinu cukru v krvi o 75%

Senovka grécka

Ak radi používate v kuchyni bylinky, senovka grécka je nielen lahodná kvôli svojej sladkej orechovej príchuti, ale rovnako znižuje hladinu cukru v krvi. Hoci nie je ideálna pre dojčiace matky, pretože by mohla ovplyvniť tvorbu materského mlieka, pre ostatných je vynikajúcim doplnkom stravy: „Diéta bohatá na senovku grécku zlepšila glukózový tolerančný test, ako aj znížila hladinu glukózy v moči a zlepšila hodnoty celkového cholesterolu a triglyceridov,“ vysvetľuje odborníčka. Skúste si ju pridať do pečenej zeleniny, domácich omáčok na cestoviny alebo dokonca do polievok. 

Škorica

Ďalšou skvelou možnosťou korenia na udržanie hladiny cukru v krvi je škorica: „V dvoch štúdiách škorica mierne hlásila zlepšenie hladiny cukru v krvi v malých vzorkách pacientov,“ vysvetľuje. Naviac, škoricu si môžete bez problémov pridať skoro všade... do raňajkovej ovsenej kaše, do gréckeho jogurtu, smoothie, a tak si udržíte hladinu energie stabilnú a vyhnete sa glukózovým výkyvom. 

Neprehliadnite: V akých jedlách sa nachádzajú ideálne sacharidy pre naše telo? Takto zabránite zbytočným pneumatikám na bruchu

Jablčný ocot

Kombinácia jablčného octu s jedlom dokáže tiež regulovať výkyvy glukózy a udrží zdravú hladinu cukru v krvi: „Jablčný ocot je často propagovaný ako pomoc pri chudnutí a rovnováhe cukru v krvi. Pravidelná konzumácia pomáha pri zlepšovaní glykemickej kontroly, ako aj pri zlepšovaní oxidačného stresu u pacientov s cukrovkou a s vysokým cholesterolom,“ prezrádza odborníčka. Odporúčaná denná dávka jablčného octu je 1 až 2 PL. 

Používate aspoň jednu z týchto potravín na zníženie hladiny cukru v krvi pravidelne?

spolu hlasovalo 142 ľudí

Áno
127
Nie
15