Presunúť na hlavný obsah

5 podceňovaných byliniek očami odborníka: Tieto môžu skutočne pomôcť k lepšiemu zdraviu

Zdravie a relax

Podľa odborníka na bylinnú medicínu by sme mali všetci povinne pridať viac byliniek do našej každodennej rutiny. Rastliny sú vraj najlepší chemici na svete. Tak prečo nevyužiť aj silu konkrétne týchto piatich, ktoré patria k tým podceňovanejším?

Ako informuje odborník na bylinnú medicínu pre portál mindbodygreen.com, bylinky ako prírodní liečitelia by mali byť súčasťou našej každodennej rutiny. Treba využiť ich zdravie podporujúce fytochemikálie. Existuje skutočne široká a pestrá škála byliniek a ich rozmanité využitie na viaceré ochorenia. Odborník pre spomínaný portál však odporúča týchto jeho 5 obľúbených a podľa neho aj dosť podceňovaných byliniek. 

Mohlo by vás zaujímať: 2-týždňová kúra na zníženie cholesterolu: Táto bylinka má blahodarné účinky na celkové fungovanie organizmu

Rodiola

Rodiola sa používa v tradičnej čínskej a gréckej medicíne už stáročia. Je to úžasná bylina, ktorá má schopnosť bojovať proti stresu, zvyšovať športový výkon a energiu: „Má tendenciu rásť vo vyšších nadmorských výškach alebo v drsnom, chladnom podnebí. Keď sa pozriete na fytochémiu tejto byliny, výhody často odrážajú prirodzené prostredie rastliny,“ prezrádza odborník. Rodiola sa sama ako bylina v týchto výškach chráni pred fyzickými stresormi ako napríklad obrovský vietor, a rovnako tak chráni nás pred fyzickými stresovými faktormi. „Jedna klinická štúdia dokonca ukázala, že účastníci, ktorí užívali radiolu každé ráno, boli schopnejší bojovať proti syndrómu vyhorenia a udržať koncentráciu počas celého dňa,“ dodáva. 

Huba reishi

Huba, ktorá vyzerá ako hrdzavá dúha na strane stromu, tak by sa dala popísať táto ďalšia podceňovaná bylinka, huba reishi. Ako liečivá huba je reishi uznávaná už tisíce rokov. Existuje veľa jej druhov a všetky jej zdravotné benefity pre človeka sú dôkladne zdokumentované: „Zistilo sa, že má antivírusové vlastnosti a môže dokonca pomôcť chrániť vašu pečeň,“ hovorí odborník. 

Čítajte tiež: Jarný detox tela a jedálniček bohatý na tieto potraviny. Pečeň je zásobárňou železa a ďalších cenných látok

Kurkuma

Kurkuma nie je vôbec neznáma bylinka ani v našich končinách. Veľmi dobre sa udomácnila a mnohí z nás vedia o jej antioxidačných a protizápalových vlastnostiach. Vďaka svojim prirodzeným antioxidačným účinkom a schopnosti podporovať zdravú zápalovú reakciu v celom tele je kurkuma naozaj dobrá pre kĺby, chráni mozog a rovnako aj všetky bunky v tele. No odborník poukazuje aj na jej neuroprotektívne vlastnosti: „Konkrétne sa zistilo, že látka v kurkume, kurkumín, má pozitívny vplyv na neurotrofický faktor odvodený od mozgu (BDNF), ktorý podporuje kognitívne funkcie, učenie, pamäť a náladu,“ objasňuje ďalej. 

Pestrec mariánsky

Pestrec mariánsky, ktorému sa hovorí aj mliečny bodliak, je skutočne viac než vhodné zaradiť do svojej každodennej rutiny: „Je to naozaj dôležité pre ochranu pečene. Doplnky pestreca mariánskeho zvyčajne využívajú semená, ale listy ostropestreca sa dajú použiť aj ako tráviaca horčina, ktorá je užitočná na podporu trávenia, detoxikáciu, elimináciu, dlhovekosť a ďalšie veci,“ poznamenáva odborník. Tiež dodáva, že ako starneme, strácame schopnosť spracovávať toxíny, ale aj zvládať cholesterol a cukor v krvi: „Ako sa ukazuje, zdravá pečeň z dlhodobého hľadiska je kľúčová pre účinnú detoxikáciu, ako aj rovnováhu glukózy a lipidov,“ vysvetľuje ďalej. Pestrec teda do značnej miery podporuje pečeň tým, že ju chráni a pôsobí ako prostriedok blokujúci toxíny tým, že bráni naviazaniu toxínov na pečeňové bunky.

Neprehliadnite: Zázvor podporuje cirkuláciu krvi a rozťahuje cievy: 16 vitamínov a minerálov, ktoré vášmu telu pomôžu

Shilajit

Táto exotická bylinka je známa pre svoje liečivé vlastnosti v Himalájach už stovky rokov. Je bohatá na minerály a okrem toho obsahuje kyselinu fulvovú a kyselinu humínovú, čo je skvelé pre tráviaci trakt. Odborník upozorňuje na jednu vec: „V ďalekej minulosti, keď ľudia hľadali potravu, jedli sme veľa špiny. Keď sme jedli špinu, jedli sme aj baktérie a fermentované mikróby z pôdy, takže sme dostali veľa kyseliny fulvovej a kyseliny humínovej. To už zvyčajne v našej strave nedostávame. Bylinka shilajit je naozaj dobrý spôsob ako toto nahradiť,“ dodáva.

Užívate jednu z týchto podceňovaných byliniek vo svojej každodennej rutine?

spolu hlasovalo 229 ľudí

Áno
187
Nie
42