3 tipy od odborníka na funkčnú medicínu: Takto urobíte zo svojho každodenného jedla zdravšiu verziu
Pridanie akéhokoľvek druhu potraviny do jedla prináša množstvo zdravotných výhod. Tieto výhody môžete podľa odborníčky na funkčnú medicínu ešte zlepšiť len niekoľkými jednoduchými tipmi. Ktoré sú to?
Nie je to len o ovocí a zelenine
Hneď na úvod odborníčka na funkčnú medicínu pre portál mindbodygreen.com prezrádza, že to nie je len o ovocí a zelenine, ktoré do jedla vnášajú ešte viac zdravotných benefitov. Hoci zaviesť do jedla ovocie a zeleninu nie je nikdy zlý nápad, existujú aj ďalšie spôsoby, ako urobiť zo svojho jedla zdravšiu variantu. Odborníčka tiež podotýka, že existuje veľký rozdiel v príprave jedného a toho istého jedla. Pre spomínaný portál sa podelila o svoje 3 najpoužívanejšie tipy, ako vyťažiť z jedla maximum.
Mohlo by vás zaujímať: Ocenený potravinový žurnalista hovorí: Vaše jedlo nie je také výživné, ako si myslíte
Uvarte si sladké zemiaky
Sladké zemiaky sú skutočne veľmi zriedkavou výnimkou, ktorú si vieme dopriať. Ale podľa odborníčky by sme nemali váhať. Sú zriedkavé najmä čo sa týka reakcie tela na hladinu cukru v krvi: „Technika prípravy sladkých zemiakov môže drasticky ovplyvniť ich glykemický vplyv... Napríklad pražením sladkých zemiakov sa ich glykemický index pohybuje od 60 do 90. Takže varenie sladkých zemiakov v celku 20 minút prikryté je vlastne najlepší spôsob, ako udržať nízky glykemický vplyv,“ vysvetľuje. Okrem iného sa sladké zemiaky môžu pochváliť aj beta karoténom, vlákninou, horčíkom a množstvom ďalších živín. Uprednostňujte ich pečené pred varenými.
Čítajte tiež: Eko dietologička prezradila svojich 5 tipov na potraviny, ktoré nesmú chýbať v jej jedálničku. Inšpirujte sa!
Nešúpte si zeleninu
Najlepší spôsob ako konzumovať zeleninu so všetkými jej zdravotnými benefitmi je, že ju nebudete podľa odborníčky šúpať: „Keď šúpete mrkvu, odlupuje sa z nej šupka, ktorá je miestom, kde sa nachádza najviac fytonutrientov. Odstraňujete aj niektoré zdravé mikróby, ktoré tam môžu byť. Samozrejme, že za predpokladu, že vaša mrkva pochádza zo zdravej pôdy, bohatej na živiny,“ prezrádza ďalej. Pokiaľ ste teda spokojní s metódami pestovania, mali by ste rozhodne konzumovať aj šupku na zelenine. Podotýka, že to isté platí aj pre spomínané sladké zemiaky.
Neprehliadnite: Vitamíny získané cez potravu nestačia. Dostaňte ich do seba čo najúčinnejšou cestou
Jedzte celú rastlinu
Odborníčka tiež kladie dôraz na konzumáciu celej rastliny, kedykoľvek je to možné – stonky, korene, listy, všetko! „V skutočnosti sa často zabudnuté časti zeleniny ukážu ako tie najzdravšie. Ak sa pozriete na cviklu verzus repnú zeleň, zeleň – ktorú najčastejšie odrezávame a vyhodíme – má v skutočnosti viac minerálov ako samotné korene,“ objasňuje. Konkrétne dodáva, že repné zelené sú bohaté na vitamín A, vitamín C a polyfenoly. Tak ich nevyhadzujte!