Presunúť na hlavný obsah

Raňajky nabité živinami: Aké ingrediencie by mali obsahovať podľa dietológa dlhovekosti?

Recepty

Odborníčka na integrovanú výživu sa podelila o svoj recept na omeletu, ktorá je plná proteínov, byliniek a iných výživných látok, ktoré podporujú dlhovekosť. Čo by v takejto omelete nemalo teda chýbať?

Vajcia a zmes byliniek nepodceňujte! 

Ako odborníčka na integrovanú výživu prezradila pre portál mindbodygreen.com, aj keď sa toto raňajkové jedlo môže zdať jednoduché, nepodceňujte ho: „Ako dietológ pre dlhovekosť pomáham svojim klientom optimalizovať metabolizmus stravou, ktorá obsahuje veľa byliniek a korenín... Moje obľúbené bylinky na použitie sú rozmarín, oregano, tymián, koriander a petržlen,“ prezrádza. Tiež dodáva, že tieto bylinky doplnené o kurkumu, zázvor a škoricu spoločne strategicky rozkladajú potravu a zlepšujú vstrebávanie živín. Tak podporujú zdravie čriev a prirodzenú funkciu trávenia. 

Mohlo by vás zaujímať: Máte radi ovsenú kašu na raňajky? Vyskúšajte túto zlatú, ktorá je plná protizápalových ingrediencií

Omeleta pre dve osoby: 

Budete potrebovať: 

3 veľké vajcia

1 PL byliniek z Provence alebo sušeného tymiánu alebo bazalky, rozdrvených alebo veľkej štipky nasekaných jemných čerstvých byliniek ako je petržlen, estragón, pažítka a žerucha

½ ČL organickej zeleniny (zmes organického zázvoru, kurkumy a škorice) - môžete vynechať 

1 PL  nesoleného masla alebo 1 PL olivového oleja

Na ozdobu a pre chuť: 

1 šálka nakrájaných mrazených alebo čerstvých húb

½ stredne veľkej cibule alebo póru nakrájaného na kolieska

Čítajte tiež: Rýchla a chutná kombinácia na obed: Naštartuje spaľovanie, nebudete priberať a zároveň eliminujete chuť na večerné zajedanie

Postup prípravy: 

Predhrejte si panvicu na strednom ohni. Najprv do nej pridajte olivový olej alebo nesolené maslo, cibuľu alebo pór a huby, ak chcete.

Vajcia, soľ a korenie si vyšľahajte v miske, kým sa ingrediencie dôkladne nepremiešajú. Potom vmiešajte bylinky  a organickú zmes byliniek. Ešte raz poriadne premiešajte. 

Takto pripravenú zmes pridajte k orestovaným hubám, cibuli či póru na masle alebo olivovom oleji do panvice. 

Prikryte pokrievkou a počkajte pár minút, než je omeleta hotová. 

Neprehliadnite: Tekvicový chlieb ako skvelá náhrada klasického pečiva na raňajky: Jeho lahodnú chuť si zamilujete!

Dobrú chuť!