Presunúť na hlavný obsah

Káva s mliekom alebo bez? Podľa najnovších zvestí by ste si toto konkrétne mali do kávy skutočne pridávať

Zdravie a relax

Doposiaľ sa skôr hovorilo o tom, že mlieko s kávou nie je zdraviu prospešné. Dnes sa to zmenilo. Minimálne jeden dôvod hovorí v prospech mlieka v káve. Pridanie mlieka do vašej šálky kávy, vám podľa najnovšieho výskumu môže zlepšiť zdravie. Avšak len jedno konkrétne.

Káva s mliekom alebo bez...

Doteraz sme skôr počúvali, že mlieko v káve nemá čo robiť. Nielenže kazí skutočnú chuť kávy a s ňou spojený aj pôžitok z pitia tohto nápoja, ale vraj to ani neprospieva nášmu zdraviu. Ako však informuje portál bestlifeonline.com, existuje nová štúdia, ktorá tvrdí, že existuje minimálne jeden hlavný dôvod, prečo by ste si mali dopriať kávu aj s mliekom a súvisí s naším zdravím. 

Mohlo by vás zaujímať: Nápoje, ktoré naštartujú váš organizmus pred spaním. Tie správne kombinácie vám pomôžu spáliť viac kalórií aj v noci

Hoci sme nahrádzali toto mlieko, nemali by sme to viac robiť 

Káva je skutočne jeden z najobľúbenejších nápojov, ktorí si mnohí doprajeme už hneď ráno. Keďže sa povrávalo skôr to, že káva s kravským mliekom nie je práve vhodná kombinácia pre zdravie našich čriev a zdravie vôbec, mnohí sme sa pokúsili nahradiť kravské mlieko za jeho zdravšie alternatívy ako ovsené, mandľové či sójové mlieko. No podľa najnovšej štúdie je to práve kravské mlieko, ktoré má v kombinácii s kávou prekvapivý zdravotný prínos. 

Chronický zápal je koreňom mnohých zdravotných problémov

Tento prekvapivý zdravotný prínos kravského mlieka v káve súvisí podľa štúdie s chronickým zápalom. Ten je hnacou silou mnohých chorôb a pretrvávajúcich zdravotných problémov. Chronický zápal môže poškodiť zdravé bunky, vrátane tkanív a orgánov a DNA, ak sa nelieči. To má za následok nespočetné množstvo zdravotných problémov vrátane civilizačných ochorení ako je rakovina, srdcové choroby, cukrovka a ďalšie. 

Čítajte tiež: Vedci konečne poznajú limity: Milí kávičkári, viete, koľko šálok môžete denne vypiť?

Určité bielkoviny v mlieku môžu zlepšiť protizápalové vlastnosti kávy

Tu sa dostávame ku káve a kravskému mlieku. Potraviny a nápoje, ktoré konzumujeme, môžu tento chronický zápal v tele buď znižovať alebo zvyšovať. Práve káva obsahuje potrebné antioxidanty, ktoré zápal znižujú. No a podľa spomínanej štúdie, môže kravské mlieko v káve výrazne pomôcť v boji proti chronickému zápalu: Štúdia z januára 2023 vykonaná výskumníkmi na Kodanskej univerzite v Dánsku zistila, že určité bielkoviny v mlieku môžu zlepšiť protizápalové vlastnosti kávy tým, že sa viažu na polyfenoly (skupina antioxidantov), aby sa zlepšila absorpcia. Konkrétne sa vedci zamerali na interakciu medzi dvoma typmi polyfenolov v káve (kyselina kávová a kyselina chlorogénová) a cysteín, aminokyselina nachádzajúca sa v mlieku. Zistili, že imunitné bunky ošetrené kombináciou polyfenol/aminokyselina boli dvakrát účinnejšie pri odvracaní zápalu ako samotné polyfenoly,“ objasňuje portál. 

Neprehliadnite: Počuli ste už o proffee? Proteínová káva je hitom sociálnych sietí, čo na ňu hovoria odborníci?

Ako však dodáva štúdia, je potrebný aj ďalší výskum v tomto smere. Každopádne milovníkov kávy  s mliekom toto prvotné zistenie asi poteší, nemáme pravdu? 

Zvyknete si aj vy dopriať šálku kávy s kravským mliekom?

spolu hlasovalo 784 ľudí

Áno
623
Nie
161