Presunúť na hlavný obsah

6 potravín, ktoré v nás vyvolávajú úzkosť: Ktorých by sme sa mali strániť podľa nutričného psychológa?

Zdravie a relax

Aj keď je stres normálnou a zdravou reakciou na životné výzvy, môže sa stať nebezpečným. Mnohí z nás s ním začnú bojovať alebo sa mu snažia vyhnúť aj pestovaním nezdravých návykov. Toto je spomínaná úzkosť, ktorú dokážete nechtiac podporiť aj potravinami, ktoré ju vyvolávajú.

Niektoré potraviny zohrávajú kľúčovú úlohu pri úzkosti

Odborník na nutričnú psychológiu oslovený portálom mindbodygreen.com, hneď na úvod prezrádza, že sa zaoberá práve symptómami úzkosti prostredníctvom výberu potravín na základe dôkazov: „Funguje to na myšlienke, že potraviny, ktoré jeme, zohrávajú kľúčovú úlohu pri znižovaní alebo zhoršovaní úzkosti prostredníctvom spojenia čreva a mozgu,“ vysvetľuje. 

Naše črevné mikróby sú kľúčovým determinantom symptómov úzkosti

Odborník hovorí, že spojenie čreva a mozgu zvýrazňuje vzájomnú prepojenosť týchto dvoch orgánov, čo naznačuje, že črevo a mozog sú v neustálej obojsmernej komunikácii a zdravie jedného priamo ovplyvňuje zdravie druhého: „Konkrétne naše črevné mikróby sú kľúčovým determinantom symptómov úzkosti. Keď je zápal prítomný v čreve, môže to viesť k zápalu v mozgu nazývanému neurozápal. Dôkazy nám hovoria, že neurozápal je zvýšený u ľudí s úzkosťou. Takže tí, ktorí chcú znížiť príznaky stresu, by sa mali vyhýbať jedlám vyvolávajúcim úzkosť,“ odporúča nutričný psychológ. 

Mohlo by vás zaujímať: Tieto živiny sú podľa nového výskumu skutočne dôležité pre udržanie zdravého črevného mikrobiómu: O ktoré ide?

Odborník varuje konkrétne pred týmito 6-timi potravinami vyvolávajúcimi spomínanú úzkosť: 

Spracované jedlá

Spracované, balené jedlá sú plné zdĺhavých ingrediencií, spracovaných prísad ako je cukor a omega 6- mastné kyseliny. Pri ich nadmernej konzumácii tieto zložky vyživujú zlé mikróby v čreve a časom zhoršujú zápal a teda aj stres. Tieto potraviny tiež neobsahujú vitamíny, minerály a vlákninu na posilnenie mozgu.

Pridané a rafinované cukry

„Vedeli ste, že existuje asi 262 ďalších názvov pre záludné cukry, ktoré sa dnes nachádzajú v potravinách? Aj keď očakávate, že ich nájdete v koláčoch, pečive, cereáliách v krabici a granola tyčinkách, nemyslíte na cukor v kečupe, šalátových dresingoch alebo omáčkach na cestoviny,“ upozorňuje odborník. Zaiste na začiatku potešíte svoje chuťové poháriky, ale nadbytok cukru v konečnom dôsledku spôsobí zmätok pre zdravie čriev, zhoršuje zápal, zvyšuje úzkosť a zhoršuje náladu. 

Priemyselné oleje

Priemyselné oleje ako jeden z výsledkov industrializácie, sa zvyčajne vyrábajú z vedľajších produktov pestovaných plodín v systéme ako je kukurica, hroznové semienko, sója, slnečnica a palmové ovocie: „Spracovaním sa tieto oleje stanú vysokým obsahom omega-6 mastných kyselín a bez omega-3. Nadbytok omega-6 mastných kyselín v strave prispieva k nadbytku zápalových molekúl v celom tele, najmä v črevách a mozgu,“ objasňuje. 

Čítajte tiež: 3 potraviny od odborníčky, ktoré optimalizujú metabolizmus: Vďaka nim sa vám zlepší trávenie

Umelé sladidlá

Ako informuje odborník ďalej, tieto sladidlá sa pridávajú do potravín a nápojov označených ako „nízky obsah cukru“ alebo „bez cukru“: „Hoci môžu byť predávané ako zdravšie alternatívy, jedna štúdia z roku 2014 zistila, že ľudia, ktorí konzumujú umelé sladidlá väčšinou prostredníctvom diétnych nápojov, mali vyššie riziko depresie než tí, ktorí ich nekonzumovali,“ podotýka a dodáva, že niekoľko iných štúdií tiež preukázalo, že umelé sladidlá môžu byť toxické pre mozog, pretože menia koncentrácie neurotransmiterov regulujúcich náladu v mozgu.

Alkohol

Všeobecne platí pre každého, že ak konzumujete alkohol, robte to s mierou. Tiež sledujte ako na vás alkohol pôsobí. Ak pociťujete nervozitu alebo úzkosť, keď pijete, alkohol nie je pre vás. A uvedomte si, že alkohol a koktaily majú aj iné vplyvy na vaše fyzické zdravie

Neprehliadnite: 3 tipy od odborníka na funkčnú medicínu: Takto urobíte zo svojho každodenného jedla zdravšiu verziu

Káva

Milovníkov kávy asi teraz nepotešíme. Káva môže zhoršiť úzkosť, ale neplatí to všeobecne na každého: „Dávajte si pozor na úroveň stresu po pití kávy,“ hovorí na záver odborník a dodáva, že ak si už dáte jednu šálku denne, doprajte si ju bez zbytočných prísad. Snažte sa ju piť v základnom stave. 

Konzumujete s obľubou niektoré z týchto spomínaných potravín, ktoré v nás môžu vyvolať úzkosť?

spolu hlasovalo 186 ľudí

Áno
161
Nie
25