Presunúť na hlavný obsah

Klimatická diéta: Ekologický spôsob stravovania, kde to, čo jeme, ovplyvňuje zdravie nás, ale aj planéty

Zdravie a relax

Ľudia hľadajú spôsob, ako znížiť uhlíkovú stopu a chrániť planétu rôznymi spôsobmi. Jedným z nich je aj zmena toho, čo jeme. Klimatická diéta či strava si našla svojich prívržencov, pretože to, čo jete, ovplyvňuje nielen vaše zdravie, ale aj zdravie planéty.

Klimatická strava uprednostňuje planétu pred človekom 

Klimatická diéta či stravovanie na rozdiel od ostatných populárnych diét, ktoré uprednostňujú osobné zdravie človeka, sa zameriava na zníženie účinkov zmeny klímy a zlepšenie zdravia planéty: „Robí to tak, že kladie dôraz na lokálne vypestované a celé potraviny pred tými, ktoré narúšajú životné prostredie,“ objasňuje portál health.com. Plusom je zdravie aj pre samotného človeka, takže sa stáva čoraz populárnejším spôsobom stravovania

Mohlo by vás zaujímať: Ak chcete zhodiť, zamerajte sa na clean food: Stačí vám 14 dní, kedy zdetoxikujete a naučíte telo novým návykom

Klimatická strava však nechráni len planétu, ale aj naše zdravie 

Klimatická diéta dodržiava prísne potravinové pokyny. Zameriava sa skôr na jedenie potravín, ktoré neprispievajú k poškodzovaniu životného prostredia. Preto jej prívrženci, nazývaní klimatári, si veľmi dobre uvedomujú, ako sa potraviny vyrábajú, spracúvajú a prepravujú. Klimatická strava nechráni len našu planétu, ale aj naše zdravie. Ako informuje portál ďalej, Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb hovorí aj toto: „Extrémne teploty zvyšujú riziko úpalov, zatiaľ čo otepľujúce sa podnebie ohrozuje kvalitu a produkciu potravín. Klimatické zmeny tiež zvyšujú riziko prírodných katastrof ako sú požiare, ktoré môžu viesť k úmrtiam súvisiacim s pľúcnymi chorobami a záplavy, ktoré zvyšujú riziko chorôb prenášaných vodou, kontaminácie plesňami a smrti.“ 

Klimatické potraviny tiež znižujú riziko úmrtia a  chronických ochorení 

Štúdia z roku 2019 zase hodnotila 15 skupín potravín a zistila nasledovné: „Potraviny s najnižším vplyvom na životné prostredie tiež znížili celkové riziko úmrtia a jedného alebo viacerých chronických ochorení, ako sú srdcové choroby, kolorektálny karcinóm, cukrovka a mŕtvica.“ Ako informuje portál ďalej, na rozdiel od iných rastlinných jedálničkov klimatári tiež obmedzujú spotrebu rastlinných potravín, ktoré majú väčšiu environmentálnu stopu ako sú mimosezónne produkty letiace po celom svete alebo potraviny balené v plastoch. Radšej sa rozhodnú pre potraviny s minimálnym dopadom na životné prostredie, ako sú tieto nižšie. 

Strukoviny

Strukoviny ako je fazuľa, šošovica, hrášok a cícer, sú vo všeobecnosti na vrchole klimatologického zoznamu. Strukoviny prirodzene obohacujú pôdu živinami a zlepšujú celkovú štruktúru pôdy. Strukoviny tiež potrebujú na rast menej vody v porovnaní s inými zdrojmi bielkovín. Istá štúdia tiež zistila, že pravidelná denná konzumácia strukovín zlepšuje hladinu krvných lipidov, krvný tlak, markery zápalu a zložene tela. 

Čítajte tiež: Nízkocholesterolová diéta: Stačí upraviť jedálniček podľa tohto vzoru a váš zdravotný stav sa zlepší

Miestne, sezónne produkty

Klimatári často jedia lokálne pestované a sezónne produkty znižujúce potrebu spracovania potravín, balenia, prepravy, skazy a znečistenia. Ďalším plusom je, že tieto čerstvo zozbierané potraviny majú vyššiu koncentráciu živín a sú úplne zrelé. 

Celé zrná a orechy 

Celé zrná ako je hnedá ryža, ovos a jačmeň sú tiež kľúčovým prvkom zdravej a ekologicky udržateľnej stravy. Vo všeobecnosti obilniny vyžadujú menej vody ako iné plodiny. Celé zrno môže tiež pomôcť chrániť pred civilizačnými chorobami. Orechy sú ďalšou skvelou voľbou pre klímu, pretože vypúšťajú menej CO2 do ovzdušia. Orechy rovnako chránia pred ochoreniami, predovšetkým srdca. 

Huby

Ako prezrádza portál, huby sú výnimočné a vynikajú z klimatickej perspektívy, pretože môžu rásť v odpade iných plodín ako sú mandľové šupky, kukuričné klasy a bavlnené šupky, čo znižuje potravinový odpad na skládkach. Ich pestovanie tiež vyžaduje minimum pôdy a vody. 

Na záver, potraviny, ktorým sa klimatári najčastejšie vyhýbajú kvôli ich negatívnemu vplyvu na planétu, zahŕňajú predovšetkým tieto: červené mäso, mliečne výrobky, palmový olej, nadmerne veľa cukru a vysoko spracované potraviny

Neprehliadnite: Stravovanie, ktoré prestaví vašu myseľ: Postavu, ku ktorej sa dopracujete, si budete užívať dlhodobo